ДИМНИ ЗАВЕСИ СРЕЩУ КРАЖБИ

ФУНКЦИОНИРАТ ЕФЕКТИВНО ТАМ, КЪДЕТО ДРУГИТЕ СИСТЕМИ НЕ СЕ СПРАВЯТ:
Решетките и ролетните щори не могат да спрат крадците, ако те са решили да ги преодолеят. Видеонаблюдението не е пречка за професионалните крадци – те се маскират достатъчно добре, дори когато обектът е под постоянно наблюдениe, те напускат преди пристигането на охранителите. Конвенционалните алармени системи просто се игнорират от крадците – обикновено за влизането с взлом и грабежа са им необходими около 3 минути. Това кратко време не е достатъчно за реакция от страна на охрантелите - при оптимални условия те пристигат след 10-та минута.

ДЕЙСТВИТЕЛНО ЗАЩИТАВАТ:
Димната завеса реагира моментално и за секунди изпълва помещението, обект на взлом, с непрогледен дим, като не оставя на крадците възможност да видят какво може да се открадне и къде се намира. Реакцията е едновременно агресивна и конфронтационна, и не се харесва на крадците, но предпазва от кражби имущество за милинони.


ВИДОВЕ:
Стационарни (за офиси и складове):
 • Производителност 300 m3 (Sentinel S30) или 700 m3 (Sentinel S70)
 • Лесен монтаж
 • Компактен и здрав корпус
 • Стенен или таванен монтаж
 • Входове – Set, Trigger, Tamper, Hold-Off
 • Изходи – Verification, Ready State, Low Fluid, UPS-Off-Mains
 • Възможност за допълнителен UPS
 • Размери и маса:
 • Модел S30 – 340 x 140 x 330 mm, 12 kg
 • Модел  S70 – 465 x 130 x 310 mm, 19 kg
 • Стандарти – EN50131:8 и ИЕЦ62642:8, CNPP Rating: Class II Category 60/30
 • Течност – Гликол/Глицерин

 
ЗА ЗАЩИТА НА БАНКОМАТИ:
 • Разработен съвместно с G4S
 • Модел за защита на ATM машини (банкомати), оборудван с S30 или S70
 • GSM модул (опция)
 • Модел за защита на автомобили:
 • Компактна конструкция
 • Запълва купето на автомобили или микробус 
 • Не изисква предварително загряване, 2,5 s след задействане започва генериране на дим
 • Напрежение – 12 V DC
 
НЕ МОЖЕШ ДА ВИЖДАШ? НЕ МОЖЕШ ДА КРАДЕШ! (1)
Ксеноновата светкавица допълва ефективно димната завеса. Интензивната светлина усилва невероятно екраниращия ефект на дима (подобно на шофиране на дълги светлини в гъста мъгла). Конструкцията е малка, здрав и стилна. 

Параметри:
 • 1,5-5 kW изходна мощност
 • Програмиране с DIP суич ключета
 • Захранване 240 V AC


ПЛЮС НЕПОНОСИМО СИЛЕН ЗВУК (2):
Сирената принуждава крадеца бързо да напусне помещението. Дизайнът й се вписва много добре дори в интериора на луксозни офиси.

ПАРАМЕТРИ:
 • Захранване – 11-18 V DC
 • Консумация – 55 mA в режим на готовност, 1,2 A при задействане
 • Сила на звука – 127 dB на разстояние 1 m
 • Вграден акумулатор

ПРИМЕРИ:

1. ВЕРИГА МАГАЗИНИ:

ПРОБЛЕМ:

Голяма верига магазини навлиза в ритейл парковете в покрайнините на градовете, където магазините й стават обект на набези на банди, които крадат скъпа парфюмерия и козметика.

ОПЦИИ:
Магазините са оборудвани с видеонаблюдение и алармени системи, свързани към мониторинг център, както и с решетки и метални врати. Те не са в състояние да спрат кражбите.

РЕШЕНИЕ:
Монтаж на димни генератори. На снимките се вижда запис от реална кражба с взлом и реакцията на крадците.
 

2. ВЕРИГА МАЛКИ СУПЕРМАРКЕТИ И БЕНЗИНОСТАНЦИИ:

ПРОБЛЕМ:
Повечето взломни кражби отнемат до 4 минути. Добрата полицейска реакция е за не по-малко от 10 минути.
Загубите на веригата са съществени: бързите крадци обират бензиностании и магазини необезпокоявани.

ОПЦИИ:
Всички охранителни системи са тествани, но без ефект – нищо не може да спре разбиването и обирите (крадат се основно скъпи цигари от касовите блокове).

РЕШЕНИЕ:
Монтаж на димни завеси в зоните на касовите блокове. Снимките са от системата за видеонаблюдение в бензиностанция в Манчестър. След задействане на димната завеса кражбата приключва за секунди. След успешните тестове са монтирани димни завеси в над 1000 обекта от веригата.3. БИЖУТЕРИЯ 

ПРОБЛЕМ:
Най-голямата и престижна верига за бижутерия във Великобритания, включваща марките Watches of Switzerland, Mappin & Webb и Goldsmiths. Грабежите в рамките на работното време нарастват много бързо и се разпространяват в повечето от магазините.

ОПЦИИ:
Конвенционалните методи за сигурност не успяват да спрат кражбите – решетките и ролетните щори през деня са вдигнати, видеонаблюдението не е ефективно, ползването на постоянни охранители в магазините е много скъпо.

РЕШЕНИЕ:
Монтаж на димна завеса, задействана чрез паник бутон и дистанционни предаватели от прадавачите. Завесата бързо покрива бижутата с дим и ги прави невидими за крадците, намалявайки времето за обир. Евтино и надеждно решение за елиминиране на дневни кражби.

4. ОФИС

ПРОБЛЕМ:
Модерен офис, разположен до кръстовище на 2 магистрали, оборудван със скъпи компютри, съдържащи важна информация.

ОПЦИИ:
Не е възможно използване на решетки и метални щори поради визията на офиса и на сградата.

РЕШЕНИЕ:
Вместо да се залага на врати и решетки, след чието преодоляване сградата остава незащитена, е решено да се монтират димни генератори, създаващи плътни завеси, които предпазват скъпото оборудване от кражби.5. ГОЛЯМ СКЛАД

ПРОБЛЕМ:
ЕКСПЕНСИС е най-големият европейски онлайн ритейлър на PDA и аксесоари. Един от складовете става обект на кражби чрез проникване през стената. Всеки грабеж надвишава 80 000 британски лири. Складът е с размери 100m x 100m x 15m. Опитите за ъпгрейд на системата за видеонаблюдение, аудио контрол, постоянна охрана и бетонни бариери не водят до успех.

РЕШЕНИЕ:
Димни завеси са монтирани и покриват най-рисковите зони, позволяващи запълване на цялото помещение с димна завеса в рамките на 1 минута. Общо в вклада са монтирани 23 завеси, комбиниране с 10 сирени и 4 х 15 kW ксенонови лампи. Димните генератори са модифицирани и осигуряват непрекъсната работа в продължение на 30 минути, последвани от 6 часа нулева видимост.
 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ:
Може ли димната завеса да повреди имуществото в охраняваната зона?
При спазване на инструкциите за монтаж на производителя няма такава опасност. Димните завеси се използват за защита на чувствителни стоки – скъпи дрехи, електроника и комуникационна техника
Може ли димната завеса да повреди компютрите?
Димните завеси се използват масово за защита на компютри. Сухата структура на дима гарантира липсата на отлагания. От друга страна течността, използвана за генериране на дим, не е проводима и не е корозионна. Проведените тестове показват, че LCD модулите и PCB платките с повърхностен монтаж не се влияят дори при директно обдухване с дим.

КАКВО Е МНЕНИЕТО НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ?
Препоръчват го за използване, като се предлагат и финансови облекчения при инсталирането на димни завеси (редукция на премията или директно връщане на част от платената сума).

КАКВА Е РЕАКЦИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ПОЖАРНАТА?
Полицията оценява положително използването на димни завеси като ефективна мярка срещу кражбите и го препоръчва.
Противопожарните служби нямат възражения за използването на димните завеси и проявяват разбиране за необходимостта от използването им.